top of page
Vlek-op-stoel-2.jpg
vlek op leer.jpg

Vlekken

Gebruik de juiste onderhoudsmiddelen 
Een streep van een pen op uw lederen stoel, koffie of thee geknoeid? Geen paniek, heel veel vlekken gaan er met het juiste onderhoudsmiddel en een tikkeltje geduld gewoon weer uit! Op deze pagina leest u handige tips & trics en hoe u het beste om kunt gaan met vlekken in uw meubels.

10 basics

Er zijn veel verschillende soorten vlekken, en allemaal zijn ze anders. Je hebt kleine of grote vlekken, vet-, of kleurvlekken, vlekken door medicijn gebruik, krasjes of soms zelfs kale plekken. Elke vlek heeft een andere oorzaak en moet dus ook op een eigen manier behandeld worden. Dat klinkt ingewikkeld maar gelukkig zijn er 10 basis regels die gelden voor alle soorten vlekken!

vetvlekken in leder

Wat je ook doet, blijf rustig. Bedenk wat voor vlek het is, en wat je kunt doen (basisregels) om de schade in eerste instantie te beperken. Vetvlekken in  bijvoorbeeld vol-aniline-, saddle- en vintageleder zullen naar verloop van tijd wegtrekken. Volg basisregels 3 & 4 en bekijk vervolgens de vlek. Zie je kleur in de vlek (voorbeeld: mosterd = vetvlek + kleurtransfer) dan wil je de kleurtransfer zo snel mogelijk verwijderen. Een vetvlek hoef je in eerste instantie niks aan te doen. Bovengenoemde ledersoorten hebben de eigenschap om kleine vetvlekjes op te nemen in het leder. Pak je camera en maak een foto van de vlek. Wacht vervolgens een week, en maak nog een foto op dezelfde manier (zelfde plek, zelfde hoek, zelfde licht) en vergelijk ze. Doe dit elke week. Je zult zien dat na verloop van tijd de vetvlek steeds minder wordt en op den duur wellicht compleet verdwijnen zal. Wordt de vlek niet zichtbaar minder? Stuur dan even een foto in naar LCK Nederland.

1000_F_300249139_ZlloGtOkPcC1h03LRjysSHRFgp9nBHoa.jpg

LCK-Nederland

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig? 

Ben je niet zeker over de herkomst van een vlek, of loop je vast tijdens het schoonmaken? Aarzel dan niet om contact op te nemen. LCK Nederland bekijkt dagelijks talloze foto's van vlekken en beschadigingen en kan je professioneel advies geven.

Stuur een aantal foto's per mail naar LCK Nederland met zoveel mogelijk relevante informatie:

  • type leder of stof (+kleur of kleurnummer), fabrikant Nouvion,

  • oorzaak van de vlek,

  • hoelang zit de vlek er (ongeveer) in,

  • heb je al gereinigd, en zo ja met welke middelen,

  • foto's: 1 overzichtsfoto van de bank of fauteuil, 1-2 detailfoto's (scherp en van dichtbij) van de vlek of vervuiling. 

 

Probeer LCK van zoveel mogelijk informatie te voorzien voor een nauwkeurig advies. Niet alle informatie bij de hand? Geeft niet, we proberen je natuurlijk zo goed mogelijk te helpen. Probeer zoveel mogelijk informatie aan te vullen en een aantal scherpe foto's te maken. Elke vlek is anders, daarom wordt elke vlek ook apart behandeld. LCK Nederland bekijkt de foto's en zal in overleg met de experts een behandelplan voor je opstellen. Vrijblijvend en geheel kosteloos! 

Kortom bij twijfel, aarzelt u dan niet om een foto op te sturen. Voorkomen is uiteindelijk beter dan genezen.

LCK NEDERLAND
bottom of page